Forbrydelsen (The Killing)

Bron/Broen'den sonra bir başka İskandinav efsanesi Forbrydelsen nam-ı diğer The Killing incelemesi ile karşınızdayım. İlk sezonu 2007 yılında (20 bölüm), ikinci sezonu 2009 yılında (10 bölüm), üçüncü ve son sezonu 2012 yılında (10 bölüm) çekilmiş Danimarka yapımı Forbrydelsen, siyasetle iç içe bir polisiye dizisi.




Forbrydelsen ile bir kez deha keşfettim ki Kuzey polisiyesi diye bir akım var. Gündüz diziyi izleyemeyeceğiniz kadar karanlık ortamlar, genelde başrolde soğuk karakterler, puslu ve soğuk havalar, ilmek ilmek örülen gerçekçi senaryolar Kuzey polisiyelerinin öne çıkan özellikleri. Forbrydelsen de buna ek olarak Adalet kavramı çok iyi sorguladığını söyleyebilirim. Hayran olmamak elde değil.

İlk Sezondan Bir Kare
Başrolünde tıpki Bron/Broen'deki gibi bir kadın var. Sarah Lund karakterine can veren Sofie Gråbøl'un rolünün hakkını verdiğini söyleyebilirim. Ailesiyle yaşadıkları, cinayetlere akılcı yaklaşımı, ekip arkadaşları ile ilişkileri sizi gerçek bir hikayenin içine çekiyormuş hissi veriyor. Bir de Sarah Lund'a eşlik eden kazakları var, her bölüm sizinde ilginizi çekecek eminim. Hatta herkesin ilgisini çekmiş olacakki www.sarahlundsweater.com sitesi ile karşılaştım. :)

Sarah Lund ve Kazakları
Spoiler vermeden konudan hızlıca bahsetmem gerekirse genç bir kızın öldürülmesi ile dizi başlıyor. Siyaset sarmalı içinde cinayetin izi sürülüyor. Her bölüm yaklaşık 24 saat özetin şeklinde geçiyor. Amerikan dizilerin her bölümde bir cinayet çözülmesinin aksine, bir cinayetin etrafında gelişen olaylar bir sezona sığdırılmış. Yani üç ana konu ile üç sezon geçiyor. Bu tarzı baya sevdiğimi söyleyebilirim. 

Her güzel diziyi güzel yapan altın kurallardan biri müzikleri sanırım. Soundtrack ile sizi baş başa bırakıp yazımı sonlandırayım. Keşke yeni bir sezonu daha gelse da izlesem dediğim bir dizi oldu.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bursa'da Ne Yenir? (1)

Kebapçı Yusuf Usta - Mardin